Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym

2021-03-29
Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym
Autor: Shutterstock Lekki letni posiłek z piersi kurczaka, cukinii i makaronu
łatwy
30 min
4

Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym to szybkie danie makaronowe dla całej rodziny. Orzeźwiająca cytrusowa nuta nadaje potrawie interesujący smak. Świeże, sycące i pyszne danie na letni posiłek. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu kokardki
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 mała zielona cukinia 
  • 1 mała żółta cukinia lub kabaczek
  • 1 cytryna, sok i skórka
  • 200 g zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 
  • Cukinię pokroić na plasterki. 
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczak i lekko zrumienić z każdej strony. 
  • Dodać cukinię i smażyć jeszcze 3-5 minut. 
  • Na koniec dodać groszek, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 1 minutę.
  • Dodać odcedzony makaron i wymieszać. 
  • Podawać od razu.