Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy

Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy
Autor: Shutterstock To pożywne, aromatyczne danie przygotujesz bez problemu, potrzebujesz tylko garnka, patelni i deski do krojenia.
łatwy
30 min
4

Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem to pożywne i łatwe do przygotowania danie z patelni. Nieskomplikowane, pełne barw i smaków, pożywne i rozgrzewające. Składniki znajdziecie w supermarketach, a bogactwo smaku - na talerzach!

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 90 g pędów bambusa
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g kiełków fasoli
  • 15 g suszonych grzybów mun
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 spora marchewka
  • biała część średniego pora
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz cayenne
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby mun namoczyć we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce.
  • Kurczaka pokroić w paski. Podobnie pokroić paprykę, marchewkę i odcedzone grzyby. Pora pokroić w półplasterki.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek z imbirem, dodać kurczaka i smażyć całość na złoty kolor.
  • Dodać warzywa i grzyby, smażyć do miękkości. Dorzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać.
  • Dodać sos sojowy i pieprz cayenne, ewentualnie dosolić do smaku, dorzucić pędy bambusa. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
  • Podawać posypane kiełkami  fasoli.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej