Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy

Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

To pożywne, aromatyczne danie przygotujesz bez problemu, potrzebujesz tylko garnka, patelni i deski do krojenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem to pożywne i łatwe do przygotowania danie z patelni. Nieskomplikowane, pełne barw i smaków, pożywne i rozgrzewające. Składniki znajdziecie w supermarketach, a bogactwo smaku - na talerzach!

Składniki

  • 200 g makaronu ryżowego

  • 90 g pędów bambusa

  • 2 piersi z kurczaka

  • 100 g kiełków fasoli

  • 15 g suszonych grzybów mun

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1 spora marchewka

  • biała część średniego pora

  • 3-4 łyżki sosu sojowego

  • kawałek świeżego imbiru

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i pieprz cayenne

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby mun namoczyć we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce.

  • Kurczaka pokroić w paski. Podobnie pokroić paprykę, marchewkę i odcedzone grzyby. Pora pokroić w półplasterki.

  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek z imbirem, dodać kurczaka i smażyć całość na złoty kolor.

  • Dodać warzywa i grzyby, smażyć do miękkości. Dorzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać.

  • Dodać sos sojowy i pieprz cayenne, ewentualnie dosolić do smaku, dorzucić pędy bambusa. Wymieszać i smażyć przez chwilę.

  • Podawać posypane kiełkami  fasoli.

Ocena: 4
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.