Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem - pożywny i kolorowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock
To pożywne, aromatyczne danie przygotujesz bez problemu, potrzebujesz tylko garnka, patelni i deski do krojenia.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Aromatyczny makaron ryżowy z kurczakiem to pożywne i łatwe do przygotowania danie z patelni. Nieskomplikowane, pełne barw i smaków, pożywne i rozgrzewające. Składniki znajdziecie w supermarketach, a bogactwo smaku - na talerzach!
Składniki
200 g makaronu ryżowego
90 g pędów bambusa
2 piersi z kurczaka
100 g kiełków fasoli
15 g suszonych grzybów mun
1/2 czerwonej papryki
1 spora marchewka
biała część średniego pora
3-4 łyżki sosu sojowego
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
sól i pieprz cayenne
olej do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
Grzyby mun namoczyć we wrzątku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Makaron ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku.
Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce.
Kurczaka pokroić w paski. Podobnie pokroić paprykę, marchewkę i odcedzone grzyby. Pora pokroić w półplasterki.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek z imbirem, dodać kurczaka i smażyć całość na złoty kolor.
Dodać warzywa i grzyby, smażyć do miękkości. Dorzucić ugotowany makaron i starannie wymieszać.
Dodać sos sojowy i pieprz cayenne, ewentualnie dosolić do smaku, dorzucić pędy bambusa. Wymieszać i smażyć przez chwilę.
Podawać posypane kiełkami fasoli.