Wegańskie lody czekoladowe: wystarczą 2 składniki i tylko 5 minut pracy
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Wegańskie lody czekoladowe są najłatwiejsze na świecie. Wystarczą 2 składniki i tylko 5 minut pracy, aby cieszyć się smakiem pysznych lodów. W tym przepisie podajemy składniki na porcję lodów dla 1 osoby. Jeśli jest więcej domowników, wystarczy pomnożyć podane ilości przez ich liczbę. Smacznego!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na lody:
- 2 banany, obrane, pokrojone i zamrożone
- 2 łyżki dobrego kakao w proszku
- Na polewę (ewentualnie):
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (płynnego)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- 1 łyżeczka orzechów laskowych, posiekanych i prażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany należy poprzedniego dnia obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Powinny się mrozić przynajmniej 12 godzin.
- Zamrożone banany oraz kakao wrzucić do malaksera lub miksera kielichowe i miksować do chwili, gdy zamienią się w jednorodną masę.
- Tak przygotowane lody można jeść od razu. Są wystarczająco zamrożone.
- Można je polać polewą przygotowaną z podanych składników. Wystarczy je zmiksować.
- Na koniec posypać prażonym orzechami laskowymi. Gotowe!