Domowe lody śmietankowe w 5 minut: bez jajek, bez gotowania, bez maszyny – a smak jak z lodziarni!

2025-05-07
Jak zrobić domowe lody śmietankowe
Autor: Shutterstock, Shutterstock Domowe lody śmietankowe tylko z 2 składników to pyszny deser dla całej rodziny
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Domowe lody śmietankowe, które zrobisz bez gotowania, bez jajek i bez specjalnej maszynki? To możliwe! Potrzebujesz zaledwie dwóch składników, by przygotować niezwykle kremowy i aksamitny deser, który z łatwością daje się formować w idealne kulki. Słodzone mleko skondensowane nadaje im głębi i konsystencji, a bita śmietana wprowadza puszystość i lekkość. Ten przepis to lodowa baza idealna – możesz wzbogacić ją wanilią, owocami, czekoladą albo orzechami. Wypróbuj i przekonaj się, że domowe lody mogą być proste i przepyszne!

Jak zrobić lody owocowe?

Lody śmietankowe to baza, którą można dowolnie modyfikować dodając przyprawy, owoce, bakalie, czekoladę lub pralinki i wafelki. Aby uzyskać lody owocowe do masy dodajemy puree ze świeżych owoców i jednocześnie o tyle samo zmniejszamy ilość mleka oraz zwiększamy ilość śmietany, na koniec dodajemy 1 kieliszek czystej wódki lub spirytusu, który zniweluje powstawanie kryształków wody w soku owocowym.

Jak zrobić lody smakowe?

Dodając czekoladę, orzechy, chałwę czy ciasteczka zmniejszamy ilość śmietany na rzecz mleka słodzonego albo używamy śmietany o niższej zawartości tłuszczu (30% zamiast 36%).

SKŁADNIKI

  • 400 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne.
  • Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio wysokiej mocy miksera do momentu, aż śmietana osiągnie taką gęstość, że na wierzchołku ubijaczki będzie się tworzyć tzw. miękki szczyt, czyli opadający wierzchołek.
  • Bijemy śmietanę tylko do momentu opadających wierzchołków, nie na całkiem sztywno.
  • Do ubitej śmietany wlewamy słodzone mleko skondensowane, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Pojemnik zakrywamy i zamrażamy lody minimum 6 godzin, najlepiej – przez noc.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe
Redakcja
więcej