Grillowana pierś z kurczaka: przepisy z 2 marynatami
Grillować można na świeżym powietrzu albo po prostu w kuchni. A grillowana pierś z kurczaka doskonale smakuje o każdej porze roku. Podajemy przepisy na pyszną grillowaną pierś z kurczaka z 2 marynatami: ostrą i łagodną.
Spis treści
Proponujemy dwie świetne marynaty, które sprawią, że kurczak z grilla będzie niezapomnianym daniem.
Ostra marynata do kurczaka
Składniki:
pół szklanki oliwy
sok z połówki cytryny lub limonki
otarta skórkę z cytryny lub limonki
papryczka chilli (z pestkami marynata będzie bardziej pikantna)
garść świeżej kolendry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno siekamy chilli i kolendrę. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i otartą skórą z cytryny. W marynacie zanurzamy posolone i popieprzone piersi. Muszą w niej przebywać co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Następnie grillujemy - na aluminiowej tacce bądź bezpośrednio na grillu elektrycznym.
Łagodna marynata miodowo-musztardowa
Składniki:
pół szklanki oliwy
2 porządne łyżki musztardy
łyżka płynnego miodu
drobno posiekany ząbek czosnku
Przygotowania:
Marynatę wymieszać dokładnie i włożyć do niej popieprzone i posolone piersi z kurczaka. Grillować tylko na aluminiowej tacce.