Jaka kapusta najlepsza na bigos? Jak kupić kapustę odpowiednią na bigos? [WIDEO]
Przepis na bigos zna każdy miłośnik kuchni polskiej. Podstawa to oczywiście kiszona kapusta - tu pojawia się problem. Nie każdy wie, jaką kapustę kupić, żeby mieć pewność, że bigos na pewno wyjdzie i będzie smaczny. Sprawdź, jak wybrać kapustę do domowego bigosu.
Jaką kapustę kupić na bigos? Istnieją tak naprawdę dwie szkoły. Jedni twierdzą, że do bigosu najlepsza jest kapusta świeża, inni stawiają na kiszoną. Klasyczny, najpopularniejszy przepis zawiera kapustę kiszoną. Można ją przygotować własnoręcznie bądź skorzystać z gotowej, kupionej w sklepie. Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego bigosu, nie będzie to najlepszy wybór. Jeśli natomiast musisz skorzystać z kiszonej kapusty - jej kwaskowatość można ograniczyć. Wystarczy odpowiednio przepłukać kapustę wodą, zanim trafi do garnka.
Jeśli nie chcesz korzystać ze sklepowej kapusty kiszonej, łatwo zrobisz ją samodzielnie. Do jej przygotowania nadaje się biała i czerwona kapusta, jednak na bigos korzystamy oczywiście z tej pierwszej. Oprócz tego potrzebne będą sól, ostry nóż, gliniane naczynie, talerz, coś do jego obciążenia i... odrobina czasu.
Do przygotowania bigosu można także użyć świeżej kapusty. Sięgamy wtedy po białą odmianę. Należy wybierać solidne, twarde i zdrowe okazy. Warto przy tym pamiętać, by poszatkować także głąb, który zawiera najwięcej cennych składników. Nie warto go wyrzucać - po pokrojeniu można śmiało dodać go do bigosu. W przypadku stosowania świeżej kapusty istnieją także przepisy na bigos ze... słodkiej odmiany kapusty.
Są tez przepisy na bigos, w których podstawą potrawy jest kapusta kiszona zmieszana ze słodką.
Nie da się jednak ukryć, że bigosowego aromatu i smaku nie można odtworzyć w przypadku użycia wyłącznie świeżej kapusty. Prawdziwi koneserzy tego jakże popularnego dania mogą poczuć się rozczarowani, więc nie polecamy serwowania takiego bigosu na przykład w trakcie świąt!