Masala z warzyw - pachnąca orientem potrawka warzywna na pocieszenie

2021-03-29
Masala z warzyw
Autor: Shutterstock Masala z warzyw najlepiej podać z chlebkiem naan.
łatwy
40 min
4

Kuchnia indyjska bazuje na daniach wegetariańskich. Aromatycznych, bogato przyprawionych. Zapraszamy na kulinarną podróż do Indii. Podajemy  przepis na pachnącą orientem masalę z warzyw. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 2  cukinie
  • 2 marchewki
  • 125 g fasolki szparagowej
  • 450 g białej kapusty
  • 225 g zielonego groszku
  • 225 g pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 mały korzeń imbiru
  • 5 zielonych chilli
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki nasion kminu
  • 2 łyżeczki owoców kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • 7 łyżek oleju
  • ok. 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie i marchewki pokrój wzdłuż na ćwiartki. Posiekaj. Fasolkę przytnij na końcach, potnij na 2-3 części. Kapustę poszatkuj. Pomidory sparz, obierz ze skórki, posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Czosnek oraz imbir obierz, następnie posiekaj, rozgnieć lub zetrzyj na tarce. Usuń nasiona z chilli, posiekaj drobno miąższ.
  • Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Podsmaż nasiona gorczycy, kminu, owoce kolendry, chilli. Dodaj szybko czosnek, cebulę, imbir i kurkumę. Uważa, by nasiona się nie przypaliły.
  • Gdy cebula zmięknie, dorzuć pozostałe warzywa (oprócz pomidorów) i świeżą kolendrę. Smaż kilka minut, by nieco zmiękły.
  • Dodaj pomidory. Podsmażaj jeszcze ok. 1 minuty. Następnie zmniejsz ogień, dorzuć przecier pomidorowy, wlej wodę. Uduś warzywa do miękkości.
  • Serwuj danie z dodatkiem ryżu, posypane listkami kolendry.