Kompot śliwkowy wg kuchni 5 przemian: przepis

2021-03-27
Marta Kawczyńska
sezon_na_sliwki_jak_zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Powidła śliwkowe różnią się od dżemu dodawaną do nich ilością cukru.
łatwy
30 min
4

Śliwkowy kompot gotowany wg kuchni 5 przemian to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy napój. Jak ugotować taki kompot, korzystając z obfitości śliwek?

SKŁADNIKI

  • 1 litr wody,
  • 50 dag dojrzałych śliwek węgierek,
  • kilka kropel soku cytryny,
  • 3 plasterki pokrojonego świeżego imbiru,
  • łyżka miodu,
  • 3 goździki,
  • odrobina gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku, najlepiej emaliowanym, gotujemy 1 litr wody, do wrzątku dorzucamy 50 dag wcześniej przygotowanych, czyli wydrylowanych śliwek.
  • Gotujemy dwie minuty i dodajemy pokrojony imbir oraz goździki, po 2-3 minutach dodajemy kilka kropel soku z cytryny, na koniec dolewamy gorącą wodę.
  • Gotujemy 10 minut.
  • Po zdjęciu z gazu dosładzamy łyżką miodu. Można też użyć słodzika lub brązowego cukru.
Marta Kawczyńska