Przepis na kompot z dyni. Jak i ile czasu gotować kompot dyniowy?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dynia jest wszechstronna kulinarnie. Jeśli masz jej sporo możesz przygotować pyszne przetwory. Popularna jest dynia marynowana, ale równie pyszny jest kompot z dyni. Podajemy sprawdzony przepis na dyniowy kompot.
Kompot z dyni będzie najsmaczniejszy, jeśli w garnku woda tylko nieznacznie będzie przykrywała pokrojoną w kostkę dynię.
Ile czasu gotować kompot z dyni?
Kompot dyniowy powinien być gotowany krótko. Smak dyni będzie intensywnie wyczuwalny już po 5 minutach gotowania, a dynia jest warzywem, które łatwo się rozgotowuje. Ładny, klarowny kolor kompot dyniowy będzie miał dzięki dodaniu soku z cytryny.
SKŁADNIKI
- 0,5 kilograma dyni
- 1,5 litra wody
- kilka goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru lub 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 pomarańcza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i dodać obraną, pokrojoną na kawałki dynię. Zagotować. Dodać goździki, cynamon i cukier.
- Pomarańczę porządnie wyszorować, pokroić w grube plastry i wrzucić do garnka.
- Gotować do momentu, aż dynia zmięknie. Pod koniec dolać sok z cytryny.
- Kompot z dyni można podawać na ciepło, ale o wiele lepiej smakuje już po wystudzeniu.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!