Jak zrobić kompot z jabłek w słoikach?

Jak zrobić kompot z jabłek w słoikach?

Autor Zdjęcia: photos.com

Przygotowanie kompotu z jabłek to nic trudnego - wystarczy zalać owoce wodą z cukrem i przyprawami w odpowiednich proporcjach oraz gotować do miękkości

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowe kompoty wracają do łask. Szczególnie kompot z jabłek, pachnący goździkami i cynamonem, nieodłączny dodatek do obiadu "u babci". Jest szczególnie łatwy w przygotowaniu - nawet początkujący pasjonat kulinariów bez problemu go ugotuje.

Składniki

  • ok. 1 kg kwaśnych jabłek – najlepsze są antonówki

  • 80 g cukru (około 6 łyżek)

  • 4 l wody

  • kilka goździków

  • cynamon w laskach - minimum 1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na początku jabłka należy obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucamy je do dużego garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy 4 litrami wody (może być mniej, jeśli lubimy kompot bardziej gęsty, podobnie jest z cukrem - dosładzamy do smaku).

  • Potem dodajemy goździki i cynamon. Wszystko gotujemy ok. 30 minut. Tak przygotowany kompot można podawać schłodzony albo na ciepło.

  • Można też zrobić taki kompot w słoikach - pokrojone jabłka przekładamy do wyparzonych słojów, zalewamy gorącym syropem, zakręcamy i pasteryzujemy 20-25 minut.

Ocena: 3,3