Węgierskie knedle z twarogu

2021-03-29
Węgierskie knedle z twarogu
Autor: Shutterstock Węgierskie knedla z twarogu przypominają nieco nasze kluski leniwe
łatwy
0 min
4

Węgierskie knedle z twarogu to pyszne urozmaicenie naszego menu. Puszyste knedelki przypominają kluski leniwe. Podane z owocami i słodkim jogurtem zamieniają się w prawdziwy przysmak. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g kaszy manny
  • 30 g mąki pszennej
  • sól
  • świeże owoce
  • 150 ml jogurtu z cukrem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg zmiksować w malakserze.
  • Dodać miękkie masło i jajka, ponownie zmiksować. Wyjąć z malaksera.
  • Dodać kaszę mannę i mąkę, dłońmi wyrobić ciasto.
  • Odstawić je na pół godziny, aby dać uwolnić się glutenowi.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe knedle niewielkich rozmiarów.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle kłaść na wrzątek i delikatnie zamieszać.
  • Gotować na małym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać gorące, z owocami, polane jogurtem.