Pulchne kluseczki dyniowe. Przepis na świetne danie z dyni, które przygotujesz w mig

Kluseczki z dyni
Autor: Shutterstock Pulchniutkie, ociekające masłem kluski z dyni i ziemniaków
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pulchne kluseczki dyniowe skradły moje serce i podniebienie. Ten łatwy przepis nie zawiera jajek i innych alergenów. Delikatne kluski z dyni rozpływają się w ustach. Nie ważne czy podacie je z masłem szałwiowym, czy z tartym parmezanem, czy gulaszem. W każdym wydaniu są przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 600 g puree z dyni, tyle otrzymasz z 1 upieczonej dyni hokkaido
  • 400 g puree z ziemniaków, z 3 średnich ziemniaków po ugotowaniu
  • 260 g (2 szklanki) lub więcej mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g masła stopionego, do polania
  • 8 listków świeżej szałwii, do aromatyzowania masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię przekrój na pół i wyjmij pestki oraz większość nitkowatych kawałków okalających gniazdo nasienne.
  • Ułóż połówki dyni przekrojem do dołu na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45-60 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka.
  • Wyskrob upieczony miąższ za pomocą łyżki. Miąższ rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę do ziemniaków, aby otrzymać puree. Odłóż na bok.
  • Nieobrane, ale wyszorowane ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut lud momentu, aż będą miękkie.
  • Ugotowane ziemniaki odstaw do częściowego ostygnięcia i obierz ze skórki. Następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  • Do dużej miski dodaj puree z dyni oraz ziemniaków, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj razem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki, a następnie krótko wyrabiaj rękami, aby uzyskać gładki ciasto. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto zacznie stawać się zbyt luźne i płynne, a dosypywanie mąki, uczyni je twardymi.
  • Ciasto pokrój na 4 kawałki. Z każdego kawałku utocz wałeczek grubości palca. Pokrój go na odcinki długości 3-4 cm.
  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Osól, gdy zawrze. Dodawaj po kilkanaście klusek, starając się nie przepełnić garnka, bo wtedy będą się sklejać. Gotuj około 4 minut, do chwili gdy kluski wypłyną na powierzchnię.
  • Ugotowane kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową. Dobrze osącz z wody i układaj na półmisku.
  • Na patelni rozpuść masło. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj listki szałwii, smaż około 30 sekund.
  • Kluski polej szałwiowym masłem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej