Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na wegańskie kluski z dyni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchniutkie, ociekające masłem kluski z dyni i ziemniaków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pulchne kluski dyniowe: łatwy przepis na kluski z dyni bez jajek i innych alergenów. Delikatne kluski z dyni rozpływają się w ustach. Nie ważne czy podacie je z masłem szałwiowym, czy z tartym parmezanem, czy gulaszem. W każdym wydaniu są przepyszne! 

Składniki

  • 600 g puree z dyni, tyle otrzymasz z 1 upieczonej dyni hokkaido

  • 400 g puree z ziemniaków, z 3 średnich ziemniaków po ugotowaniu

  • 260 g (2 szklanki) lub więcej mąki

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

  • 80 g masła stopionego, do polania

  • 8 listków świeżej szałwii, do aromatyzowania masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię przekrój na pół i wyjmij pestki oraz większość nitkowatych kawałków okalających gniazdo nasienne.

  • Ułóż połówki dyni przekrojem do dołu na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45-60 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka.

  • Wyskrob upieczony miąższ za pomocą łyżki. Miąższ rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę do ziemniaków, aby otrzymać puree. Odłóż na bok.

  • Nieobrane, ale wyszorowane ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut lud momentu, aż będą miękkie.

  • Ugotowane ziemniaki odstaw do częściowego ostygnięcia i obierz ze skórki. Następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

  • Do dużej miski dodaj puree z dyni oraz ziemniaków, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj razem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki, a następnie krótko wyrabiaj rękami, aby uzyskać gładki ciasto. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto zacznie stawać się zbyt luźne i płynne, a dosypywanie mąki, uczyni je twardymi.

  • Ciasto pokrój na 4 kawałki. Z każdego kawałku utocz wałeczek grubości palca. Pokrój go na odcinki długości 3-4 cm.

  • Zagotuj wodę w dużym garnku. Osól, gdy zawrze. Dodawaj po kilkanaście klusek, starając się nie przepełnić garnka, bo wtedy będą się sklejać. Gotuj około 4 minut, do chwili gdy kluski wypłyną na powierzchnię.

  • Ugotowane kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową. Dobrze osącz z wody i układaj na półmisku.

  • Na patelni rozpuść masło. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj listki szałwii, smaż około 30 sekund.

  • Kluski polej szałwiowym masłem.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).