Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezglutenowe kluski gryczane, tym razem kładzione

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę. 

Składniki

  • 300 g mąki gryczanej

  • 0,125 ml mleka

  • 4 jajka M

  • 1 łyżka masła

  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

  • sól i pieprz

  • na okrasę 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko zagotować. Gorące mleko przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i utrzeć na jednolitą masę.

  • Do masy dodać rozmącone jajka, masło, sól oraz pieprz, zmiksować razem na jednorodne ciasto. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.

  • W szerokim garnku zagotować wodę. Za pomocą dwóch łyżek stołowych formować owalne wrzecionowate kluski i wrzucać ja na osolony wrzątek.

  • Gotować około 2 minut od wypłynięcia.

  • Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane masłem

Ocena: 4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).