Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe

Podolskie kluski gryczane: sycące i bezglutenowe
Autor: Shutterstock Bezglutenowe kluski gryczane, tym razem kładzione
łatwy
15 min
4

Podolskie kluski gryczane to sycący i absolutnie bezglutenowy posiłek. Ten przepis na kluski wytrawne, ale można je zmodyfikować i podać na słodko. Polecam pyszne i zdrowe kluski, które urozmaicą Twoją dietę. 

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki gryczanej
  • 0,125 ml mleka
  • 4 jajka M
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • na okrasę 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotować. Gorące mleko przelać do miski, dodać mąkę gryczaną i utrzeć na jednolitą masę.
  • Do masy dodać rozmącone jajka, masło, sól oraz pieprz, zmiksować razem na jednorodne ciasto. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać.
  • W szerokim garnku zagotować wodę. Za pomocą dwóch łyżek stołowych formować owalne wrzecionowate kluski i wrzucać ja na osolony wrzątek.
  • Gotować około 2 minut od wypłynięcia.
  • Wyjmować łyżką cedzakową i podawać polane masłem
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej