Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Lane kluski na mleku: przepis jak zrobić pyszne i pożywne śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lane kluski na mleku to pożywne śniadanie na ciepło

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Lane kluski na mleku to śniadanie, które syci długo. Idealne, gdy poranki witają nas chłodem. Kiedyś kluski lane na mleku były obowiązkowym daniem śniadaniowym na zmianę z kaszą i kleikami. Świat się zmienia, ale kwestia naszego porannego komfortu nigdy. Zadbajmy o siebie najlepiej jak umiemy. 

Składniki

  • 2 szklanki mleka (około 450 ml) lub 3 szklanki napoju migdałowego

  • 2 jajka M

  • 2,5 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka wybić do dzbanuszka. Dodać szczyptę soli i zmiksować energicznie.

  • Do jajek dodać mąkę i ucierać do momentu aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.

  • Do mleka dodać 1 szklankę wody i zagotować. Do napoju migdałowego nie potrzeba dodawać wody.

  • Na wrzące mleko lać ciasto cienkim strumieniem. Zamieszać i zagotować.

Sekrety klusek lanych na mleku

Kluski najlepiej przygotować w dzbanuszku lub innym naczyniu z dzióbkiem. Można również w kubku i ciasto lać z łyżki.

Kluski można przygotować również mąki bezglutenowej, a zamiast mleka użyć napój owsiany. 

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).