Lane kluski - klasyczny przepis
2021-05-13
łatwy
10 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Lane kluski najczęściej podaje się jako dodatek do zup, wtedy gotujemy je bezpośrednio w zupie pod koniec gotowania. Możemy także podać je osobno, z sosem - wtedy gotujemy je w osolonej wodzie. Im mniej mąki dodamy do lanych klusek, tym będą bardziej miękkie, rozpływające się w ustach i nieregularne. Im więcej mąki dodamy, tym będą bardziej twarde i spoiste.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 3 pełne łyżki (ok 100 g) mąki
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić widelcem lub blenderem powoli dodając mąkę i sól. Ciasto powinno ściekać z łyżki cienką strugą. Jeśli jest zbyt rzadkie - należy dosypać trochę mąki, jeżeli zbyt gęste - odrobinę wody.
- W międzyczasie zagotować wodę z solą i lać na wrzątek ciasto cienkim strumieniem, od czasu do czasu delikatnie mieszając, by kluseczki nie zlepiły się. Gotować ok. 2 min, po czym odcedzić na sicie i dodać do zupy lub sosu.
- Można też lać ciasto bezpośrednio na wrzącą zupę, lub mleko.
Jajka – zdrowie w skorupce