Ciasto CYGANKA - magiczny czekoladowy biszkopt z kremem budyniowym i wiśniową konfiturą
Knedle ze szpinaku i sera ricotta

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Knedle ze szpinaku to pyszne samodzielne danie lub przystawka.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 50 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Knedle ze szpinaku i sera ricotta są miękkie i puszyste. Znakomicie smakują jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.
Składniki
0,5 kg świeżego szpinaku
1 małe opakowanie sera ricotta
1 jajko
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka mąki
1 łyżka suszonego tymianku
4 łyżki masła
sól i pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Szpinak umyć i zblanszować przez 4 minuty we wrzątku. Dokładnie osączyć i ostudzić.
Koper włoski lekko rozgnieść w moździerzu, wymieszać z jajkiem, ricottą i parmezanem. Do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z tymiankiem. Z przygotowanej wcześniej masy formować niewielkie knedle i obtoczyć w mące z tymiankiem.
W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut.
Masło rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć krótko, 1-2 minuty, uważając , aby czosnek nie przypalił się.
Knedle podawać polane czosnkowym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Szpinak i ricotta to udany duet o dużym potencjale kulinarnym. Włoski tłusty ser oraz delikatny szpinak dobrze się łączą dając masę o lekkiej konsystencji, idealnie nadającą się do przygotowania klusek lub farszów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska