Kluski z fasoli - prosty przepis na kopytka fasolowe
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Fasola to bardzo wszechstronne warzywo z którego można przyrządzić niemal wszystko. Warto mieć jej zapas w domu, zwłaszcza że odpowiednio przechowywana jest bardzo trwała. Dziś podpowiadamy przepis na łatwe fasolowe kluseczki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki fasoli
- 1 jajko
- 5 łyżek bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki mąki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić i zmiksować.
- Dodać jajko, mąkę i bulion, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Zagnieść ciasto, odrywać niewielkie porcje i formować kluseczki.
- Ciasto pokroić ukośnie w niewielkie kluski, gotować w osolonym wrzątku 5 minut.