Kluski z fasoli - prosty przepis na kopytka fasolowe

Kluski z fasoli - prosty przepis na kopytka fasolowe

Kluski z fasoli to super alternatywa dla kopytek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fasola to bardzo wszechstronne warzywo z którego można przyrządzić niemal wszystko. Warto mieć jej zapas w domu, zwłaszcza że odpowiednio przechowywana jest bardzo trwała. Dziś podpowiadamy przepis na łatwe fasolowe kluseczki.

Składniki

  • 2 szklanki fasoli

  • 1 jajko

  • 5  łyżek bulionu warzywnego

  • 3/4 szklanki mąki

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolę opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie wystudzić i zmiksować.

  • Dodać jajko, mąkę i bulion, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

  • Zagnieść ciasto, odrywać niewielkie porcje i formować kluseczki.

  • Ciasto pokroić ukośnie w niewielkie kluski, gotować w osolonym wrzątku 5 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7