Bajecznie proste pikantne kopytka

2021-03-29
Bajecznie proste pikantne kopytka
Autor: Shutterstock Kopytka pikantne to zupełnie nowa jakość
łatwy
15 min
4

Kopytka to częsty sposób na zagospodarowanie nadmiaru  ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego dnia. Zwykłe kluseczki ziemniaczane mogą nabrać bardziej  zdecydowanego smaku za pomocą jednego dodatku! Wypróbuj nasz przepis na pikantne kopytka, zawsze już będziesz takich  chciał!

 

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag startego bardzo ostrego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 25-30 dag mąki
  • sól, pieprz i papryka do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki ubić na puree albo przepuścić przez praskę.
  • Wymieszać z mąką i serem startym na tarce o małych oczkach.
  • Wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić ciasto.
  • Toczyć z niego wałki, lekko spłaszczyć i  pociąć ukośnie na niewielkie kluski. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
  • Podawać ze stopionym wędzonym boczkiem, posypane zieleniną.