Klopsiki ziołowe z wątróbkową niespodzianką: przepis
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Frykadele nadziewane wątróbką to oryginalny pomysł na wykorzystanie mielonego mięsa indyka. Można podawać je na zimno jako elegancką przekąskę, ale wtedy powinny być uformowane w znacznie mniejsze kulki, a wątróbkę mogą zastąpić oliwki, pieczarki, kostki żółtego sera lub miniaturowa marynowana cebulka.
Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego indyka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 wątróbki drobiowe
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- Panierka:
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mielone mięso wyrobić z jajkami, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, kilkoma łyżkami wody, natką i ziołami, doprawić solą i pieprzem.
- Wątróbki usmażyć na oleju, osączyć na papierowym ręczniku i każdą podzielić na cztery części.
- Z mięsa mielonego zrobić niewielkie placuszki, na środku każdego położyć po kawałku wątróbki i uformować kulki.
- Obtoczyć je w bułce tartej wymieszanej z orzechami. Usmażyć na rumiano na oleju. Podawać z ziemniakami purée i surówką, np. z selera i marchwi.