Matcha - herbata idealna do deserów. Właściwości i zastosowanie proszku matcha

Matcha - herbata idealna do deserów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Matcha to nie tylko napój, to również składnik wielu deserów.

Matcha to rodzaj zielonej, sproszkowanej herbaty. Tradycyjnie proszek matcha używany jest w Japonii podczas rytuału picia herbaty "cha-no-yu". Ale matcha ma również zastosowanie nieceremonialne: to bardzo zdrowy i energetyzujący rodzaj herbaty, który stosowany jest także w kuchni.

Matcha - herbata dla ciała i dla ducha

Matcha uznawana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Do Europy trafiła dopiero w XXI wieku, ale w Azji stosowana jest od tysięcy lat. Pochodzi z Chin, jednak to Japończycy odkryli jej moc. Spopularyzowali ją buddyjscy mnisi, którzy szybko odkryli, że zielony napój pozwala im utrzymywać koncentrację podczas wielogodzinnych medytacji. Ten efekt docenia się teraz na całym świecie, nierzadko zastępując małą czarną filiżanką matchy.

Właściwości herbaty matcha

Matcha zawiera te same składniki odżywcze, co każda zielona herbata. Jest bogata w cenne dla organizmu witaminy: A, B, C, E, K i PP, a także wapń, żelazo, cynk i potas. Poza tym jest bogatym źródłem składników działających silnie antyoksydacyjnie. Na czym polega fenomen matchy? Na tym, że bogate w cenne składniki liście zostają starte na proszek, który spożywamy razem z napojem. Dzięki temu do orgiazmu dostarczane jest ponad 100 razy więcej substancji odżywczych, niż podczas picia tradycyjnie parzonej zielonej herbaty, gdzie ich duża część pozostaje w fusach.

Jak działa matcha?

Matcha dzięki zawartości sporej dawki kofeiny działa pobudzająco, ale zdecydowanie łagodniej niż kawa. To z kolei zasługa L-teaniny - aminokwasu o działaniu relaksującym, który jednocześnie wydłuża działanie pobudzające. W przeciwieństwie do kawy, nie mamy więc po matchy nagłego "kopniaka" energetycznego i równie szybkiego spadku energii, a trwający kilka godzin stan podwyższonej koncentracji i "czujności".

W dłuższej perspektywie regularne picie matchy daje jeszcze lepsze rezultaty. Zawarte w niej silne antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami i wspomagają pracę mózgu i układu krążenia. Matcha znakomicie sprawdza się w profilaktyce demencji starczej.

Jak przygotować matchę?

Matchę można przygotować na ciepło lub na zimno. Pamiętaj, żeby nie zalewać jej wrzątkiem - odczekaj kilka minut, aby woda przestygła do temperatury ok. 70 stopni C. Jeśli masz chasen (bambusowy pędzelek/miotełka do rozmieszania proszku) mieszaj nim herbatę w czarce, wykonując ruchy w kształcie litery W lub M, aż do uzyskania charakterystycznej pianki. Jeśli nie masz pędzelka, napój po prostu dobrze rozmieszaj. Macha parzona 3-4 minuty ma działanie pobudzające, jeśli chcesz żeby cię uspokoiła i zrelaksowała, parz ją powyżej 5 minut.

Jeśli masz chęć na zimną matchę, weź butelkę wody, wsyp do niej proszek i energicznie wymieszaj. Gotowe.

Matcha w kuchni

Matcha wykorzystywana jest również w kuchni - zwłaszcza do przygotowywania deserów: lodów, ciastek, ciast i kremów. Produkuje się również makarony z jej dodatkiem. Nadaje ona potrawom piękny zielony kolor i specyficzny smak. Proszek matcha można dodać do smoothie, owsianki, zupy i sosów sałatkowych. To dobre pole do kuchennych eksperymentów.

Oto kilka przykładowych przepisów na desery z dodatkiem proszku matcha:

Zielone czekoladki z matcha - PRZEPIS WEGAŃSKI

Panna cotta z herbatą matcha i malinami

Koktajl bananowy z herbatą matcha

Matcha latte - przepis na orzeźwiający napój

 

Kupowanie i przechowywanie herbaty matcha

Matchę można kupić w specjalistycznych sklepach z herbatą, w dobrych delikatesach, sklepach ze zdrową żywnością lub w sieci. Zawsze warto spojrzeć na etykietę, czy herbata nie ma jakichś domieszek - na przykład substancji słodzących. Opakowanie powinno zawierać czysty proszek matcha. Nic więcej. Nie warto wybierać najtańszych produktów - niska cena to pierwszy sygnał, że mamy do czynienia z produktem słabej jakości. Kolejnymi, możliwymi do sprawdzenia niestety dopiero po zakupie, jest blady kolor, grudkowata konsystencja i gorzki smak.

Dobrej jakości proszek matcha ma intensywny, zielony kolor. Po zaparzeniu napój powinien mieć delikatną, aksamitną i gładką konsystencję. W smaku powinna być wyczuwalna wyraźna słodka nuta. Najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku i ciemnym miejscu.

Ocena: 5