Historia kanapki Elvisa Presley'a: czym zajadał się Elvis Presley?

Historia kanapki Elvisa Presley'a: czym zajadał się Elvis Presley?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Fool's Gold (tak nazwano kanapkę z masłem orzechowym, dżemem z jagód lub truskawek i... bekonem).

Co to jest kanapka Elvisa Presley'a i gdzie można ją zjeść? Czy można zrobić ją samodzielnie? Jaka jest historia jednej z najsłynniejszych kanapek świata?

Kanapka Elvisa Presley'a to tostowe pieczywo posmarowane masłem orzechowym i obłożone plasterkami bananów, a następnie zapieczone w tosterze. Bardziej dziwaczną dla nas wersją tej kanapki jest  kompozycja z masłem orzechowym, dżemem i... plasterkami bekonu, zwana „Fool’s Gold”, czyli „Złotem głupców”. Obie wersje uwielbiał Elvis.

Oryginalnie takie kanapki przyrządzano w amerykańskim mieście Denver, w Colorado Mine Company (dziś nieistniejącej już restauracji). Jako początkujący kucharz pracował tam Nick Andurlakis - kanapkę z masłem orzechowym zaczął serwować w 1976 roku, kiedy był jeszcze nastolatkiem.

Narodziny słynnej kanapki

Kiedy spróbował jej Elvis Presley (policjanci z Denver często dorabiali jako ochroniarze przy koncertach gwiazd, i po zakończonym wydarzeniu zabierali celebrytów najczęściej właśnie do Colorado Mine), okazało się, że smakuje mu ona tak bardzo, że kiedyś specjalnie przyleciał po nią do Denver - tylko po to, aby kupić ją na urodziny swojej córki, Lisy Marie.

Gdzie można zjeść najsłynniejsza kanapkę świata?

Dziś Andurlakis wraz z żoną, Kathleen, prowadzi kawiarnię Nick's Cafe w Lakewood (Foolsgoldloaf.com), a w menu kawiarni oczywiście jedną z głównych pozycji jest wciąż Fool's Gold (tak nazwano kanapkę z masłem orzechowym, dżemem z jagód lub truskawek i... bekonem). Na ścianach wiszą zdjęcia Elvisa Presley'a, jego samolotu, jego przyjaciół (m.in. policjantów z Denver i Franka Sinatry), gitary i płyty piosenkarza.

Kawiarnia otwarta jest codziennie: od poniedziałku do soboty w godz. 5.00-14.00, a w niedziele od 5 rano do południa.

Ocena: 4