Menu na piknik: jakie jedzenie zabrać na piknik?
W menu na piknik mogą się znaleźć twarde owoce, kanapki, sałatka warzywna, pieczone mięso, napoje zimne i gorące i oczywiście słodki deser. To podstawowe dania na piknik. Zobacz WIDEO z pomysłami Anny Starmach na piknikowe pyszności.
Piknik rozpoczynamy od starterów. Na świeżym powietrzu mogą tę rolę odegrać po prostu twarde owoce. Warto też z nich przygotować delikatną sałatkę (np. z winogron, gruszek, mandarynek).
Po takim wstępie przychodzi czas na coś większego. Daniem głównym na pikniku może być kawałek mięsa (np. z grilla lub upieczone w domu) i lekka sałatka warzywno-owocowa. Proponujemy sałatkę z rukoli, winogron, gruszki, pieczonych orzechów i sera pleśniowego. Całość najlepiej polana sosem musztardowym: dwie łyżki musztardy, dwie łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny lub limonki. Sos warto zabrać oddzielnie i już podczas piknikowania dodać go do sałatki.
Na pikniku świetnie sprawdzają się kanapki. Najlepiej postawić na ser żółty, sałatę, ogórki i rzodkiewkę.
Słodkości koniecznie muszą się znaleźć na pikniku. Pod chmurką wspaniale smakują muffiny z owocowym nadzieniem lub rodzynkami, kruche ciasteczka ze skórką cytryny czy kawałek drożdżowego ciasta z grubą kruszonką.
W koszyku piknikowym nie może zabraknąć napojów. Warto zabrać np. lemoniadę domowej roboty lub miętową herbatę. Oczywiście przyda się też gorąca kawa serwowana z termosu.