Jak dbać o lodówkę: konserwacja chłodziarko-zamrażarki
Lodówka jest na tyle skomplikowanym urządzeniem, że naprawę usterki lepiej oddać w ręce fachowca, ale bieżącą konserwację lodówki można wykonać samemu. Zapobiegnie to powstawaniu uszkodzeń i utrzyma chłodziarko-zamrażarkę w dobrym stanie.
Spis treści
- Właściwa temperatura w lodówce
- Czysty obwód kondensacyjny lodówki
- Szczelna uszczelka chłodziarko-zamrażarki
- Otwór odpływowy lodówki
Właściwa temperatura w lodówce
Zmierz za pomocą termometru zaokiennego temperaturę na środkowej półce lodówki i w środkowej szufladzie zamrażarki. W chłodziarce nie powinna ona przekraczać 5 st. C, jeśli jest wyższa - jedzenie szybciej będzie się psuło. Optymalna temperatura w zamrażarce to -18 st. C, zbyt niska spowoduje wyższy pobór energii przez lodówkę.
Na panelu chłodziarko-zamrażarki ustaw właściwą temperaturę - im wyższa cyfra, tym niższa temperatura. Po upływie kilku godzin ponownie zrób test z termometrem.
Czysty obwód kondensacyjny lodówki
Obwód znajduje się z tyłu lodówki. Zakurzony zmniejsza efektywność działania chłodziarko-zamrażarki. Aby go wyczyścić, odłącz lodówkę od sieci i za pomocą odkurzacza i małej szczoteczki oczyść cały obwód.
Szczelna uszczelka chłodziarko-zamrażarki
Jak sprawdzić szczelność? Za pomocą kartki papieru przytrzaśniętej drzwiami lodówki. Jeśli wyjmiesz ją z drzwi lodówki łatwo, oznacza to, że uszczelka jest do wymiany. Zamawiając nową w serwisie, podaj model i typ swojej lodówki.
Otwór odpływowy lodówki
Mieści się w tylnej ścianie lodówki. Należy go oczyścić, gdy w umytej lodówce nadal utrzymuje się przykry zapach.