Jak czyścić kryształowe kieliszki i wazony?
Kryształowe kieliszki i karafki, a także wazony z tego rodzaju szkła pięknie się prezentują na uroczyście nakrytym stole. Ale tylko wtedy, gdy są lśniąco czyste. Mycie kryształów w zmywarce nie wchodzi w grę, jak więc czyścić je, by doskonale się prezentowały?
Kryształy umyj w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, po czym wypłucz w zimnej wodzie z dodatkiem octu (roztwór: pół szklanki octu na litr wody). Potem kryształy wypoleruj miękką, niezostawiającą osadu szmatką, aż zaczną lśnić. Do gorącej wody można też wlać zamiast detergentu trochę amoniaku, a po płukaniu zastosować tę samą metodę osuszania kryształów .
Kryształy przybrudzone i zmatowiałe przetrzyj szmatką zwilżoną denaturatem. Mocno zabrudzone umyj w wodzie z roztworem kwasu solnego (szklanka roztworu kwasu solnego na dwa litry wody). Potem wszystko spłucz obficie bieżącą wodą. Wytrzyj do sucha i wypoleruj.
Osad w kryształowym wazonie zlikwiduj, wlewając na dno trochę gorącego octu spirytusowego. Wazon przykryj ściereczką i odstaw. Po paru godzinach wylej ocet, a wazon wypłucz pod bieżącą wodą, osusz i wypoleruj.
Jeśli zabrudzenie jest mocniejsze, np. po czerwonym winie lub nalewce, zagrzej w garnku łyżkę octu winnego, łyżeczkę soli kuchennej i pokruszone skorupki jajek. Przestudź, wlej do wazonu, potrząśnij. Potem wylej, przepłucz pod wodą z kranu, wypoleruj.
Jeśli myjesz kryształowe kieliszki, musisz szczególnie uważać. Myj je zatem w plastikowej misce, wkładając pojedynczo. Albo w zlewie, ale wyścielonym ścierką lub miękką szmatką. Kieliszków lepiej nie wycierać, a jedynie odstawić do osuszenia po wcześniejszym wypłukaniu wodą z octem.