Pieczony omlet szarlotkowy - przepis na oryginalny omlet z jabłkami

Pieczony omlet szarlotkowy - przepis na oryginalny omlet z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet szarlotkowy smakuje jak ciasto z jabłkami, jest  jednak o wiele mniej tuczący i łatwiejszy do przygotowania.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Przepyszny omlet szarlotkowy jest zdrowszy niż klasyczny omlet - dzięki dodatkowi jabłka oraz faktowi, że pieczemy  go bez dodatku tłuszczu, a nie smażymy. Idealny na deser lub lunch, umożliwia wykorzystanie nadmiaru jabłek.

Składniki

  • 1 duże jajko

  • 150 g odcedzonego serka wiejskiego

  • 35 g mąki kukurydzianej

  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 średnie jabłko

  • cynamon

  • rodzynki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki.

  • Serek wiejski miksujemy z jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia oraz cynamonem.

  • Do ubitej masy wsypujemy rodzynki i dodajemy jabłko, mieszamy łyżką.

  • Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni - można sprawdzić patyczkiem czy środek jest upieczony.

Ocena: 5