Omlet z marchewką i fasolką szparagową: przepis na pyszne śniadanie

2022-04-06
Omlet naturalny z marchewką i fasolką
Autor: thinkstockphotos.com Do omletu można dodawać ulubione warzywa lub te, których w lodówce mamy w nadmiarze!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Omlet z fasolką szparagową i marchewką to dobry pomysł na szybkie i pożywne śniadanie. Możesz też użyć innych warzyw - swoich ulubionych lub tych, które akurat masz w lodówce. Podajemy dobry przepis na omlet z warzywami!

SKŁADNIKI

  • 2 jaja
  • łyżeczka oleju lub masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 marchewki
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • opcjonalnie: łyżka posiekanego koperku lub natki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchew umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, zalej szklanką osolonego wrzątku, ugotuj. Fasolkę ugotuj osobno.
  • Warzywa odcedź. Jaja umyj, osusz, wybij, roztrzep z wodą, posól.
  • Na rozgrzany tłuszcz wylej masę jajeczną, przykryj patelnię i podgrzewaj, aż masa się zetnie.
  • Na wierzch omletu nałóż marchewkę i fasolkę, możesz go też posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!

Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka