Omlet biszkoptowy z pesto i szynką: łatwy przepis z piekarnika na wytrawny grzybek

Omlet biszkoptowy z pesto i szynką: łatwy przepis z piekarnika na wytrawny grzybek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Omlet biszkoptowy jest pyszny i sycący

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Omlet biszkoptowy z pesto i szynką to łatwy przepis na pyszny posiłek w środku dnia lub pożywną kolację. Wytrawny grzybek - omlet biszkoptowy - pieczony w piecu wyrośnie wysoko i będzie puszysty. Smaczne i proste!

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 4 duże jajka

  • 1 szklanka mleka

  • ½ szklanki mąki pszennej

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

  • ½ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu

  • ¼ szklanki startego sera żółtego

  • 3 łyżeczki pesto

  • 3-6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub innej suszonej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  • Umieść masło na żeliwnej lub stalowej patelni, czy innej żaroodpornej. I wstaw do piekarnika, aby ją rozgrzać, a masło stopić.

  • W dużej misce ubij jajka za pomocą trzepaczki.

  • Do ubitych jajek dodaj mleko i ubij razem.

  • Dodaj mąkę, skrobię ziemniaczaną, sól i pieprz. Mieszaj, aż mieszanina będzie gładka.

  • Wyjmij patelnię z piekarnika. Wlej ciasto na patelnię, na wierzchu połóż kleksy pesto i paski szynki. Posyp tartym serem na wierzchu.

  • Włóż patelnię do piekarnika. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, aż brzegi będą uniesione i lekko brązowe. Gdy omlet jest całkowicie upieczony, ostry nóż włożony w środek ciasta wyjdzie czysty.

  • Wyjmij omlet biszkoptowy z piekarnika i podawaj na ciepło.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5