Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jajka w sosie musztardowym to niemiecki przysmak.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka w sosie musztardowym to danie typowe dla kuchni niemieckiej. Zazwyczaj podaje się je z ziemniakami z wody, ale świetnie smakują również ze świeżą bułeczką.

Składniki

  • 8 jaj

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki

  • 1 szklanka wywaru mięsnego

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki musztardy

  • 1 łyżka octu winnego

  • szczypta cukru

  • 2 żółtka

  • sól i piperz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotować w wodzie na półtwardo - ok 4-5 min w zależności od wielkości jajek.

  • W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając lekko zrumienić.

  • Do zasmażki wlać bulion i mleko i gotować 2-3 min, po czym dodać musztardę, ocet, cukier i przyprawy.

  • Jajka podawać polane gorącym sosem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3