Jajka w sosie musztardowym

2021-03-29
Jajka w sosie musztardowym
Autor: Shutterstock Jajka w sosie musztardowym to niemiecki przysmak.
łatwy
15 min
4

Jajka w sosie musztardowym to danie typowe dla kuchni niemieckiej. Zazwyczaj podaje się je z ziemniakami z wody, ale świetnie smakują również ze świeżą bułeczką.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 jaj
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru mięsnego
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta cukru
  • 2 żółtka
  • sól i piperz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ugotować w wodzie na półtwardo - ok 4-5 min w zależności od wielkości jajek.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając lekko zrumienić.
  • Do zasmażki wlać bulion i mleko i gotować 2-3 min, po czym dodać musztardę, ocet, cukier i przyprawy.
  • Jajka podawać polane gorącym sosem.