Węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem: pomysł na obiad z charakterem
2023-09-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Leczo to jedno ze sztandarowych dań kuchni węgierskiej, które cieszy się ogromną popularnością także u nas. Jednak polski wariant jest nieco inny od pierwowzoru. Tym razem proponujemy wrócić do korzeni i podajemy przepis na węgierskie leczo z kiełbasą i czosnkiem!
SKŁADNIKI
- kiełbasa - ok. 500 g
- 2 cebule
- mieszanka przypraw - słodkiej i ostrej papryki, czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka żółta
- olej do smażenia
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokrój w plastry, a pozostałe składniki w kostkę.
- W szerokim rondlu podsmaż kiełbasę, cebulę i paprykę. Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek i paprykę mieloną.
- Pomidory z puszki posiekaj i dodaj do warzyw. Całość duś około 5 minut.
- Przyprawy wymieszaj ze szklanką wody i wlej do rondla. Całość dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
- Węgierskie leczo podawaj z ryżem lub ziemniakami.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell