Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką to pełnowartościowy posiłek. Sycący, zdrowy i smaczny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 l jasnego piwa
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- natka pietruszki, ile lubisz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obierz i posiekaj, ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę pokrój na talarki.
- Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno w rondlu na 1 łyżce oleju
- Wlej kolejną łyżkę oleju, dodaj cebulę i marchewkę, przypraw tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż 8-10 minut.
- Wlej piwo i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Duś wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie.
- Gulasz podawaj gorący, posypany natką pietruszki, w towarzystwie świeżego pieczywa.