Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką

2021-03-29
Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką
Autor: Shutterstock Gulasz wieprzowy najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba
łatwy
45 min
4

Piwny gulasz wieprzowy z ziemniakami i marchewką to pełnowartościowy posiłek. Sycący, zdrowy i smaczny. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l jasnego piwa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki, ile lubisz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obierz i posiekaj, ziemniaki również obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Marchewkę pokrój na talarki.
  • Mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką i zrumień mocno w rondlu na 1 łyżce oleju
  • Wlej kolejną łyżkę oleju, dodaj cebulę i marchewkę, przypraw tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż 8-10 minut.
  • Wlej piwo i zagotuj. Dodaj ziemniaki. Duś wszystko razem, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Gulasz podawaj gorący, posypany natką pietruszki, w towarzystwie świeżego pieczywa.