Kurze żołądki duszone w piwie łatwy przepis na pyszny gulasz ekonomiczny

Kurze żołądki duszone w piwie łatwy przepis na pyszny gulasz ekonomiczny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurze żołądki duszone w piwie i musztardzie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze żołądki duszone w piwie to doskonały gulasz dla smakoszy w każdym wieku. Podczas gotowania alkohol odparuje, a pozostanie jedynie głęboki smak z nieco cierpką nutą. Pyszny i łatwy gulasz z żołądków, polecam! 

Składniki

  • 500 g żołądków kurzych

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 2 cebule

  • 250 ml piwa jasnego

  • 250 ml bulionu drobiowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka musztardy

  • 1 łyżka mąki

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepłukać żołądki, oczyścić z resztek twardej błony wyściełającej wnętrze żołądków, pokroić w plasterki.

  • W rondelku rozgrzać masło i olej roślinny, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka i złocistobrązowa.

  • Do cebuli dodać żołądki, smażyć 10-15 minut, ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem.

  • Do rondla dodaj piwo i rosół z kurczaka. Dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.

  • Gdy żołądki będą gotowe, dodać musztardę, wymieszać, spróbować - jeśli trzeba posolić, dodać pieprz.

  • Dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami wody, wymieszać, gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje przez kolejne 2 minuty. Wszystko! Żołądki gotowe! Podawać z gotowanymi ziemniakami i chłodnym pienistym piwem!

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).