Kurze żołądki duszone w piwie

Kurze żołądki duszone w piwie
Autor: Shutterstock Kurze żołądki duszone w piwie i musztardzie
łatwy
30 min
4

Kurze żołądki duszone w piwie to doskonały gulasz dla smakoszy w każdym wieku. Podczas gotowania alkohol odparuje, a pozostanie jedynie głęboki smak z nieco cierpką nutą. Pyszny i łatwy gulasz z żołądków, polecam! 

SKŁADNIKI

  • 500 g żołądków kurzych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 250 ml piwa jasnego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przepłukać żołądki, oczyścić z resztek twardej błony wyściełającej wnętrze żołądków, pokroić w plasterki.
  • W rondelku rozgrzać masło i olej roślinny, podsmażyć drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka i złocistobrązowa.
  • Do cebuli dodać żołądki, smażyć 10-15 minut, ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem.
  • Do rondla dodaj piwo i rosół z kurczaka. Dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Gdy żołądki będą gotowe, dodać musztardę, wymieszać, spróbować - jeśli trzeba posolić, dodać pieprz.
  • Dodać mąkę rozmieszaną z 3 łyżkami wody, wymieszać, gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje przez kolejne 2 minuty. Wszystko! Żołądki gotowe! Podawać z gotowanymi ziemniakami i chłodnym pienistym piwem!
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej