Tak łatwe, tak pyszne: ryż zapiekany z szynką, groszkiem i papryką
Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Serduszka kurczaka duszone w sosie śmietanowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym to oszczędny przepis na obfity obiad. Porcja 500 g serduszek kosztuje około 3 zł, co czyni to wartościowe źródło białka najtańszym na rynku. Ciemne mięso serduszek bogate jest w mioglobinę - białko odpowiedzialne za gospodarkę tlenem w mięśniach, zawierające jon żelaza - dzięki czemu jego wartość odżywcza jest większa, niż innych części kurczaka. Polecam ten klasyczny przepis nie tylko ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim zdrowotnych!
Składniki
450 g kurzych serduszek
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
100 ml wody
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Serduszka przygotować. Odkroić nadmiar tłuszczu i resztki naczyń krwionośnych. Rozkroić pionowo i wypłukać pozostałości krwi.
Cebulę pokroić drobno.
Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Dodać przygotowane serduszka i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.
Przyprawić solą i pieprzem, wlać wodę i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Wymieszać.
Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 50 minut.
Podawać z kaszami lub pełnoziarnistym makaronem.