Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym: oszczędny przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Serduszka kurczaka duszone w sosie śmietanowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurze serduszka duszone w sosie śmietanowym to oszczędny przepis na obfity obiad. Porcja 500 g serduszek kosztuje około 3 zł, co czyni to wartościowe źródło białka najtańszym na rynku. Ciemne mięso serduszek bogate jest w mioglobinę - białko odpowiedzialne za gospodarkę tlenem w mięśniach, zawierające jon żelaza - dzięki czemu jego wartość odżywcza jest większa, niż innych części kurczaka. Polecam ten klasyczny przepis nie tylko ze względów ekonomicznych, ale przede wszystkim zdrowotnych!

Składniki

  • 450 g kurzych serduszek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 1 łyżka mąki

  • 100 ml wody

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Serduszka przygotować. Odkroić nadmiar tłuszczu i resztki naczyń krwionośnych. Rozkroić pionowo i wypłukać pozostałości krwi.

  • Cebulę pokroić drobno.

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.

  • Dodać przygotowane serduszka i smażyć na średnim ogniu przez 10 minut.

  • Przyprawić solą i pieprzem, wlać wodę i dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Wymieszać. 

  • Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 50 minut. 

  • Podawać z kaszami lub pełnoziarnistym makaronem. 

Ocena: 3,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).