Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - soczyste mięso, które rozpływa się w ustach

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym - soczyste mięso, które rozpływa się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne kotlety ze schabu karkowego duszone do miękkości w sosie chrzanowo-musztardowym, po prostu rozpływają się w ustach.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Karkówka w sosie chrzanowo-musztardowym to miękkie, aromatyczne i proste w przygotowaniu mięso. Idealne na rodzinny obiad - znakomicie pasują do niej ziemniaki puree lub ugotowana na sypko kasza. Do tego pomidory lub ogórek kiszony i obiad gotowy!

Składniki

  • 800 g karkówki

  • 3 łyżki tartego chrzanu

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 200 ml śmietanki 18%

  • 1,5 łyżki mąki

  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Karkówkę oczyść i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso wstaw na około 45 minut do lodówki.

  • Po upływie tego czasu rozgrzej na patelni olej i obsmaż karkówkę.

  • Do garnka wlej około 500 ml wody, dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, chrzan i musztardę, zagotuj.

  • Obsmażoną karkówkę przełóż do garnka i duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę.

  • Po tym czasie w naczyniu wymieszaj ze sobą śmietankę i mąkę z odrobiną wody. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do sosu. Wymieszaj.

  • Całość gotuj jeszcze przez około 25 minut. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

Ocena: 3,4