Braciole: zrazy wołowe po włosku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Braciole napoletana to wołowe zrazy po neapolitańsku. Zarazy z wołowiny w stylu włoskim skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym rozpływają się ustach. Wnętrze zrazów skrywa szynkę, dojrzewający ser i zioła. Pyszne i proste zrazy zawijane po włosku polecają się na rodzinny obiad.
Polecamy także artykuł: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]
SKŁADNIKI
- 4 plastry wołowiny
- 4 plastry włoskiej szynki prosciutto
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego parmezanu
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki oliwy
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 500 ml przecieru pomidorowego
- garść liści bazylii
- 400 g makaronu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę rozbić na cienkie plastry, starając się nie przedziurawić mięsa na wylot.
- Ząbek czosnku posiekać drobno z pietruszką, dodać parmezan i pieprz, wymieszać.
- Mieszanką czosnku, natki i parmezanu posypać każdy z plastrów wołowiny. Na to położyć po plastrze prosciutto. Zwinąć w zgrabny rulon, tak jak zrazy, związać bawełnianym sznurkiem kuchennym lub spiąć szpilką
- W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać zrazy (czyli tytułowe braciole) i pozostałe 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Obsmażyć.
- Dodać wino, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć i wyrzucić czosnek.
- Do rondla dodać przecier pomidorowy i porwane liście bazylii. Dusić całość na wolnym ogniu przez około 2 godzin, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.
- Ugotować makaron w osolonej wodzie.
- Zrazy podawać z sosem i makaronem.