Nietypowe dania z fasolką szparagową - polecane przepisy
Najczęściej fasolkę szparagowa jemy na ciepło z masłem i bułka tartą, jako dodatek do drugiego dania. Dla urozmaicenia jadłospisu proponujemy fasolkę w cieście i fasolkę z pomidorami.
Spis treści
Fasolka w cieście
Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej
szklanka mąki
szklanka zimnej wody
jajko
olej do smażenia
sól
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i gotować we wrzącej wodzie ok. 10 minut.
Odcedzić i odsączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować ciasto: zmiksować mąkę, wodę i jajko z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim namoczone w cieście fasolki na złoty kolor.
Fasolka z pomidorami
1 kg fasolki szparagowej
2 cebule
1 czerwona papryka
6 pomidorów
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę.
Do garnka wlać oliwę, wrzucić cebule i fasolkę, podgrzać, mieszając.
Dodać pomidory, paprykę i dusić ok. 30 minut.
Doprawić solą i pieprzem.