Gęś faszerowana kiszoną kapustą - znakomity przepis na faszerowaną gęsinę
2022-11-03
łatwy
200 min
4
Dieta bezglutenowa
Smakoszom gęsiny polecamy przepis na gęś faszerowaną kiszoną kapustą. Łatwa do przygotowania pieczeń jest niezwykle smaczna, aromatyczna i soczysta. Dla wzmocnienia smaku, gęś należy piec obłożoną plasterkami słoniny. Podajemy przepis na wyjątkowo smaczną wersję pieczonej gęsi - z kapustą kiszoną.
SKŁADNIKI
- 1 młoda gęś
- 80 dag kiszonej kapusty
- 10 dag słoniny pokrojonej w kostkę
- 4 cienkie plasterki słoniny
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 200 ml bulionu
- majeranek
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz mielonym pieprzem, majerankiem i solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
- Przygotować farsz: kapustę drobno posiekać, zalać niewielką ilością wody.
- Dodać słoninę i cebulę pokrojoną w kostkę, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Ostudzić i odcisnąć nadmiar soku.
- Gęś napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nitką, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, zasznurować i włożyć do gorącego piekarnika.
- Po 15 minutach zmniejszyć płomień, dodać kilka łyżek wody i piec około 2 godzin, często polewając sosem z pieczenia.
- Pod koniec zdjąć plasterki słoniny, polać bulionem i pozostawić w gorącym piekarniku na 10-15 minut.
- Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, a sos podać oddzielnie w sosjerce.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi