Gęś faszerowana kiszoną kapustą - znakomity przepis na faszerowaną gęsinę

2022-11-03
Gęś nadziewana kapustą kiszoną
Autor: Shutterstock Pieczona gęś faszerowana kiszoną kapustą
łatwy
200 min
4

Dieta bezglutenowa

Smakoszom gęsiny polecamy przepis na gęś faszerowaną kiszoną kapustą. Łatwa do przygotowania pieczeń jest niezwykle smaczna, aromatyczna i soczysta. Dla wzmocnienia smaku, gęś należy piec obłożoną plasterkami słoniny. Podajemy przepis na wyjątkowo smaczną wersję pieczonej gęsi - z kapustą kiszoną.

SKŁADNIKI

  • 1 młoda gęś
  • 80 dag kiszonej kapusty
  • 10 dag słoniny pokrojonej w kostkę
  • 4 cienkie plasterki słoniny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 200 ml bulionu
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz mielonym pieprzem, majerankiem i solą. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
  • Przygotować farsz: kapustę drobno posiekać, zalać niewielką ilością wody.
  • Dodać słoninę i cebulę pokrojoną w kostkę, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Ostudzić i odcisnąć nadmiar soku.
  • Gęś napełnić farszem, zaszyć bawełnianą nitką, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć cienkimi plasterkami słoniny, zasznurować i włożyć do gorącego piekarnika.
  • Po 15 minutach zmniejszyć płomień, dodać kilka łyżek wody i piec około 2 godzin, często polewając sosem z pieczenia.
  • Pod koniec zdjąć plasterki słoniny, polać bulionem i pozostawić w gorącym piekarniku na 10-15 minut.
  • Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, a sos podać oddzielnie w sosjerce.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi

Galeria: 11 przepisów na gęsinę

Redakcja
więcej