Przepyszna faszerowana papryka szpiczasta na obiad
2020-08-24
łatwy
30 min
4
Sezon na pyszną, słodką paprykę w pełni. Proponujemy więc bardzo smaczne danie, tym razem z papryki szpiczastej. Nadziewana pysznym sosem w stylu bolognese smakuje znakomicie. Danie jest efektowne i niedrogie.
SKŁADNIKI
- 2 duże papryki szpiczaste
- 600 g mięsa mielonego
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- gałązka świeżego rozmarynu
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
- Dodać mięso i rozmaryn i smażyć, aż mięso zmieni kolor.
- Wlać passatę, doprawić solą i pieprzem i dusić bez przykrycia, aby odparował nadmiar płynu.
- Papryki umyć, przekroić na pół wzdłuż i oczyścić z nasion.
- Strąki napełnić sosem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzchy posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Piec ok. 30 minut. Podawać z białą bułka lub ryżem.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw