Dobry przepis na paprykę faszerowaną bez pieczenia

2021-04-01
AW
Papryka faszerowana bez pieczenia
Autor: Shutterstock Wyjątkowość przepisu polega na tym, że papryki faszerowanej nie pieczemy, lecz ją gotujemy w bulionie
średni
150 min
4

Z papryki najlepiej korzystać w sezonie. Jest wtedy świeża, soczysta i pyszna. Można jeść ją na surowo, ale też gotować na różne sposoby. Sprawdź, jak zrobić pyszną paprykę faszerowaną bez pieczenia.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Zeszklone warzywa wymieszać z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Wszystko razem znowu podsmażyć.
  • W garnuszku zagotować ryż w bulionie z kostki rosołowej i szklanki wody. Gdy ryż zmięknie i napęcznieje, wyłączyć gaz i odsączyć potrawę.
  • Następnie przestudzony ryż wymieszać z podsmażoną mięsną masą, 2 łyżkami startego sera, przecierem pomidorowym oraz oregano i bazylią.
  • Aby przygotować papryki do wypełnienia farszem, musimy ściąć ich wierzch - ten z ogonkiem. Następnie usunąć ziarenka i wewnętrzne błonki. Tak przygotowane „kielichy” wypełnić farszem i całą resztą żółtego sera. Na wszystko położyć ścięty wierzch.
  • Gdy papryki już są gotowe, wkładamy je do garnka o bardzo grubym dnie i zalewamy wokół wodą, tak aby nie dosięgała do miejsca przecięcia. Do wody wrzucamy pozostałe kostki rosołowe.
  • Wszystko dusimy na małym ogniu pod przykrywką. Gotujemy potrawę około 2 godzin, co pół godziny poruszając delikatnie całym garnkiem.
AW