Kaszanka grillowana w cebuli: ciekawy przepis na kaszankę
2021-03-29
średni
45 min
4
Tradycyjna polska kaszanka uznawana jest za jedną z najzdrowszych wędlin. Warto więc się do niej przekonać - szczególnie że w wersji na ciepło smakuje znakomicie. Proponujemy ciekawy przepis na kaszankę grillowaną w cebuli. Sprawdź, jak zrobić to danie!
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 8 dużych cebul
- 3 kaszanki
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 3 łyżki ketchupu
- jabłko
- 3 łyżki oleju roślinnego
- łyżka majeranku
- 2 oscypki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj cebule: nie ściągaj z nich zewnętrznej, brązowej warstwy. Odetnij ok. 2 cm ich czubków. Następnie wydrąż ich podstawy, dbając o to, by pozostały dwie warstwy warzywa.
- Kaszankę obierz ze skóry i zmiażdż widelcem. Wydrążoną cebulę posiekaj na drobną kostkę i smaż na rozgrzanym oleju do osiągnięcia złotego koloru. Do smażącego się warzywa dodaj kaszankę i smaż do momentu, w którym się rozpadnie.
- Dodaj do całości 3 łyżki ketchupu.
- Na sam koniec wsyp do całości jabłko pokrojone na bardzo drobną kostkę. Dopraw wszystko majerankiem i Przyprawą do grilla Knorr, która zapewnia wyjątkowy smak grillowanym potrawom.
- Zetrzyj oscypek. Jego część dodaj do farszu. Następnie umieść przygotowane nadzienie w wydrążonych cebulach. Ich wierz posyp resztą oscypka.
- Przygotowane cebule grilluj pod przykryciem przez około pół godziny. Podawaj na gorąco.