Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!

Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki po chłopsku to pyszne danie za grosze

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Ziemniaki po chłopsku to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i po prostu pyszne! Pachnie w całej kuchni, syci i doskonale smakuje popijane czerwonym barszczem albo kefirem czy zsiadłym mlekiem. Pasuje do niego zielona sałata z winegretem.

Składniki

  • 3 duże ziemniaki

  • 5 dag wędzonego boczku

  • 5 dag startego żółtego sera

  • pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do posmarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Przestudzić.

  • Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce.

  • Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

  • Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Miąższ ziemniaków rozdrobnić na gładkie puree. Dodać starty ser i boczek, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

  • Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni.

Ocena: 2,8
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.