Kurze serduszka duszone z kiszoną kapustą
Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ziemniaki po chłopsku to pyszne danie za grosze
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Ziemniaki po chłopsku to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i po prostu pyszne! Pachnie w całej kuchni, syci i doskonale smakuje popijane czerwonym barszczem albo kefirem czy zsiadłym mlekiem. Pasuje do niego zielona sałata z winegretem.
Składniki
3 duże ziemniaki
5 dag wędzonego boczku
5 dag startego żółtego sera
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
olej do posmarowania blachy
Przygotowanie krok po kroku:
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Przestudzić.
Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce.
Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Miąższ ziemniaków rozdrobnić na gładkie puree. Dodać starty ser i boczek, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni.