Dorsz w sosie borowikowym: ocean i las razem na talerzu

Dorsz w sosie borowikowym: ocean i las razem na talerzu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dorsz w sosie borowikowym - dietetyczne i smaczne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Dorsz w sosie borowikowym to danie szybkie w przygotowaniu, dietetyczne i bardzo smaczne, choć łączy dwa,  być może z pozoru nie pasujące do siebie składniki. Dorsz  jest jedną z najmniej kalorycznych ryb (78 kcal i 0,7 g tłuszczu w 100 g). Zawiera dużo kwasów omega-3, białka o wysokiej strawności, jodu, selenu, magnezu oraz witaminy B12. Potrawy z dorszem są idealne dla osób, które są na diecie. Mogą je jeść kobiety w ciąży, zalecane są osobom ze schorzeniami tarczycy. Warto wiedzieć, że dorsz z Pacyfiku ma dwa razy więcej kwasów omega-3 niż ten atlantycki. Ale to, co trzeba wiedzieć przede wszystkim, i co powinno ucieszyć każdego smakosza - dorsz ma wyjątkowo delikatne, smaczne białe mięso i mało ości. 

Składniki

  • 800 g filetów z dorsza

  • 200 g borowików (świeżych lub mrożonych)

  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.

  • cebula

  • ząbek czosnku

  • sok z 1 cytryny

  • gałązka rozmarynu lub tymianku

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na 30 minut.

  • W tym czasie umyte i osuszone borowiki pokroić na kawałki.

  • Posiekać cebulę, zeszklić ją na oliwie, dodać grzyby, posiekany czosnek, rozmaryn, ziele angielskie. Dusić około 20 minut.

  • Wyjąć rybę z lodówki, nałożyć ją na patelnię, dusić 15 minut. Wymieszać ze śmietaną, posypać koperkiem, doprawić solą i pieprzem.

Ocena: 3