Dorsz faszerowany: przepis na oryginalne, dietetyczne i zdrowe danie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dorsz faszerowany to potrawa smaczna i zdrowa, dobra również dla tych na diecie, bo dorsz jest rybą dość chudą. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz swoich bliskich nową potrawą. Przepis na dorsza faszerowanego warto wypróbować, szczególnie jeśli liczysz kalorie. Dlaczego? Bo dorsz zawiera poniżej 5 razy mniej tłuszczu niż gatunki zaliczane do ryb tłustych, a wartość energetyczna porcji 100-gramowej to zaledwie ok. 80 kalorii.
SKŁADNIKI
- 2 filety z dorsza (po ok. 230 g)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie pomidory
- średnia czerwona papryka
- 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek
- świeże zioła: tymianek, bazylia
- kilka ziaren pieprzu, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule pokrój w talarki. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Zioła posiekaj.
- Cebulę, paprykę i pomidory podsmaż na patelni, na łyżce oliwy. Dodaj zioła, pieprz oraz sól.
- Dolej odrobinę wody i całość duś, aż papryka będzie miękka.
- Filety przekrój wzdłuż na pół, natrzyj resztą oliwy. Połówki przełóż osączonymi z sosu warzywami i delikatnie zwiąż nitką spożywczą.
- Sos przelej do żaroodpornego naczynia i włóż do niego rybę.
- Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        