Drinki: jakie likiery warto mieć w barku?
Likier to wzbogacony cukrem i owocowym lub korzennym aromatem wysokoprocentowy alkohol, bez którego trudno wyobrazić sobie dobry drink. Sprawdź, jakie likiery warto kupić, zanim zorganizuje się karnawałowe przyjęcie lub bal w ostatki. Polecamy także: Modne drinki na sylwestra i karnawał oraz Jak podawać drinki na przyjęciu - porady barmana
Bez alkoholowych drinków trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek karnawałową imprezę czy domówkę organizowaną w ostatki. Oto lista najsłynniejszych likierów, w jakie powinieneś zaopatrzyć swój barek, by przygotować najlepsze drinki i koktajle na świecie.
Adwokat – holenderski likier przygotowywany z brandy, żółtek jaj i spirytusu, zwany też ajerkoniakiem; stanowi podstawę bombardini i advocatus diaboli.
Amaretto – włoski likier o aromacie migdałów, można z niego przyrządzić np. drinki godfather czy hurricane.
Benedyktyn (benedyktynka, Bénédictine) – francuski likier przygotowywany z brandy lub spirytusu, mieszanki ziół, miodu i karmelu; tradycyjnie przygotowywany przez francuskich benedyktynów. Stanowi podstawę drinka B&B.
Chartreuse – francuski likier przygotowywany z winnego ekstraktu i mieszanki przeszło 130 ziół i przypraw; istnieje w wersji zielonej (55% alkoholu) i żółtej (43% alkoholu); stanowi podstawę drinka daisy.
Crème de cassis – francuski likier z czarnej porzeczki, produkowany w Burgundii. Najpopularniejszym drinkiem na bazie crème de cassis jest tzw. kir, czyli mieszanka likieru i białego wina.
Crème de fraises – francuski likier truskawkowy.
Curaçao – likier produkowany ze skórek gorzkich pomarańczy; istnieje w wersji niebieskiej (blue curaçao), białej, zielonej i pomarańczowej.
Kahlúa – meksykański likier kawowy; stanowi podstawę drinków Czarny Rusek i Biały Rusek (Black Russian i White Russian) oraz matilda.
Malibu – likier kokosowy o zawartości alkoholu 21%; stanowi podstawę drinków pina colada, copacabana, malibu kuba i malibu rumba.
Maraschino – włoski likier o aromacie dzikich wiśni wyrabiany ze sfermentowanego soku maraski (nazywany też marascas).
Pisang Ambon – likier bananowy (z zielonych bananów).
Sambuca – włoski likier anyżowo-owocowy (zawierający od 30 do 40% alkoholu) produkowany na bazie czarnego bzu i anyżu.
Vandermint – duński likier o aromacie mięty i czekolady.
Sprawdź także >>> Modne drinki na sylwestra i karnawał