Zupa owocowa na zimno z menu Beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Owoce na obiad to pomysł na letnie upalne dni. W sezonie warto korzystać z darów lasu i ogrodu, bo wtedy są najzdrowsze, poza sezonem zupę przygotować można z mrożonek. Przepis przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja ma 150 kcal.
SKŁADNIKI
- 100 g sezonowych owoców (maliny, truskawki, wiśnie, jagody)
- 2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu (opcjonalnie)
- 200 ml wody
- 20 g suchego makaronu jajecznego
- 1 łyżeczka śmietany 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć, odszypułkować, włożyć do garnka i zalać wodą (i ewentualnie cukrem).
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości owoców (około 30 min).
- Makaron ugotować al dente, podawać z zupą i łyżką śmietany.