Gruszki w karmelu: słodkie zapomnienie. Podajemy łatwy przepis!

2021-03-29
gruszki-w-karmelu-z-lodami.jpg
Autor: photos.com Gruszki, karmel, czekolada, lody - czego trzeba więcej do szczęścia?
łatwy
20 min
4

Gładki karmel, owocowa słodycz gruszek i gęstość lodów czekoladowych tworzą cudownie zgrane trio. Deser podajemy w miseczkach, by owoce prawie całe zanurzone były w karmelu. Podajemy prosty przepis na wyjątkowy deser z gruszek.

SKŁADNIKI

  • 4 gruszki
  • szklanka cukru
  • litr wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 80 ml śmietanki kremówki
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • 50 ml amaretto
  • lody czekoladowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, obrać, zostawiając ogonki, dół przyciąć. Przełożyć do wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować, aż zmiękną. Pod koniec dodać amaretto.
  • Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia. Na patelni skarmelizować cukier, wymieszać go z 3 łyżkami wody, podgrzewać, aż osiągnie konsystencję syropu. Do cukru dodawać stopniowo śmietankę, stale mieszając. Gdy ponownie zgęstnieje, zdjąć z ognia, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać. Sos przestudzić.
  • Gruszki postawić w miseczce, polać sosem karmelowym, a następnie czekoladą. Podawać z lodami czekoladowymi. Pasują też waniliowe lub bakaliowe.