Wigilijna fasola ze śliwkami: przepis Ewy Wachowicz
2022-12-12
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Polecamy przepis na fasolę ze śliwkami według Ewy Wachowicz. Fasola na Wigilię danie proste, smaczne i oryginalne. Łączy w sobie składniki, które tradycyjnie pojawiają się w wigilijnych potrawach.
Zobacz przepisy na inne dania ze zdrowej fasoli Jak zrobić fasolę Piękny Jaś na wigilię?
Sałatka z tuńczyka i fasoli: przepis
Kotlety z fasoli i pieczarek: danie bezmięsne
Zobacz też wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść fasolę
SKŁADNIKI
- 30 dag kolorowej suchej fasolki (albo fasoli Piękny Jaś)
- 20 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę namoczyć (najlepiej przez całą noc). Ugotować. Posolić do smaku. Jak ugotować fasolę na Wigilię dowiesz się tu: Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
- Pod koniec gotowania dodać śliwki (jeśli wrzucimy je wcześniej, zakwaszą wodę i fasola się nie ugotuje).
- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, po czym rozprowadzić ją odrobiną wody z gotujących się fasoli i śliwek.
- Wlać do potrawy. Dosolić do smaku.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli