Przepis na wigilijny barszcz z uszkami [WIDEO]

Przepis na wigilijny barszcz z uszkami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czerwony barszcz z uszkami to najpopularniejsza zupa wigilijna w Polsce 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Czerwony barszcz z uszkami to najpopularniejsze dnia wigilijne, bez którego trudni wyobrazić sobie w wielu domach początek wieczerzy. Warto zadbać, by wyszedł wyśmienity. Podajemy przepis na znakomity barszcz wigilijny z uszkami oraz przepis na uszka z grzybami według starej, sprawdzonej receptury. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne barszcze: Staropolski barszcz czerwony, Prosty barszcz czerwony oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Składniki

  • Składniki na barszcz:

  • 1 kg buraków

  • 1 kwaskowate jabłko

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 l wody

  • sól

  • cukier

  • sok z cytryny

  •  

  • Składniki na farsz do uszek:

  • 5 dag suszonych prawdziwków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • sól

  • pieprz

  •  

  • Ciasto na uszka:

  • 2 szklanki mąki

  • letnia woda

  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Buraki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki, dodać pokrojone jabłko, włoszczyznę, cebulę i ząbki czosnku.

  • Zalać wodą, posolić i gotować (bez przykrycia) na wolnym ogniu ok. pół godziny.

  • Barszcz ostudzić, dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki.

  • Przed podaniem barszcz odcedzić z jarzyn, podgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. W razie potrzeby zakwasić sokiem z cytryny.

  • Uszka: grzyby namoczyć i ugotować. Następnie należy je odsączyć i drobno posiekać.

  • Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć z grzybami, doprawić solą i pieprzem.

  • Z mąki, oliwy i letniej wody zrobić ciasto o dosyć luźnej konsystencji. Następnie należy je cienko rozwałkować i wycinać kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm.

  • Do wyciętych kwadratów trzeba włożyć farsz, zlepiać po przekątnej, a następnie skleić dwa rogi.

  • Uszka gotować w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. Ugotowane uszka układać w talerzach i zalać gorącym barszczem.

Ocena: 5