Domowy majonez do świątecznej sałatki w 10 sekund: tradycyjny i wegański

Domowy majonez do świątecznej sałatki w 10 sekund: tradycyjny i wegański

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świąteczna sałatka tylko z najlepszym majonezem

Domowy majonez ma tę zaletę, że nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Jak go zrobić w 10 sekund? Oto sprytny przepis na tradycyjny i wegański majonez gotowy dosłownie w kilka chwil. 

Klasyczny majonez do emulsja z żółtek i oleju odpowiednio przyprawiona. Wystarczy jednak mieć ręczny blender, zwany „żyrafą”, aby cieszyć się smakiem zarówno tradycyjnego, jak i wegańskiego majonezu. A wszystko gotowe w kilka chwil!

Tajemnica tkwi w ubijaniu jajek z olejem na bardzo szybkich obrotach, bez odrywania blendera od dna naczynia. W ten sposób stopniowo łączą się białka jajka z tłuszczem w trwałą emulsję. 

Należy tylko wziąć odpowiednio wąskie i duże naczynie, aby nie nabrudzić, tak jak Magda Gessler (WIDEO poniżej)

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund [WIDEO]

Zamiast kupować majonez ze sztucznymi stabilizatorami, wypróbujcie przepis na ten genialny majonez bez jajek. 

Wegański majonez bez jajek - gotowy w 3 minuty

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).