Ziołowy łosoś z warzywami

2021-03-29
Ziołowy łosoś z warzywami
Autor: Shutterstock Łosoś pieczony z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe
łatwy
45 min
4

Ziołowy łosoś z warzywami to świetny pomysł na szybką i zdrową kolację. Łatwo się go robi, jest lekkostrawny i bogaty w kwasy omega 3. W dodatku wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami!

SKŁADNIKI

  • 80 filety z łososia (po 20 dag na osobę)
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • pieprz, gruba sól morska
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g brukselki
  • 200 g brokułów
  • 100 g cebuli szalotki
  • 200 g drobnych pomidorów
  • sok  z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły podziel na różyczki, brukselkę oczyść ze zwiędniętych wierzchnich listków, cebulę pokrój na ćwiartki.
  • Warzywa ułóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą.
  • Filety połóż na warzywach. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200ºC.
  • Filety spryskaj sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.