Ziołowy łosoś z warzywami: danie z pieca

Ziołowy łosoś z warzywami: danie z pieca

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łosoś pieczony z warzywami to pyszne danie jednogarnkowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ziołowy łosoś z warzywami to świetny pomysł na szybką i zdrową kolację. Łatwo się go robi, jest lekkostrawny i bogaty w kwasy omega 3. W dodatku wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami!

Składniki

  • 80 filety z łososia (po 20 dag na osobę)

  • oliwa

  • zioła prowansalskie

  • pieprz, gruba sól morska

  • pęczek szczypiorku

  • 200 g brukselki

  • 200 g brokułów

  • 100 g cebuli szalotki

  • 200 g drobnych pomidorów

  • sok  z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brokuły podziel na różyczki, brukselkę oczyść ze zwiędniętych wierzchnich listków, cebulę pokrój na ćwiartki.

  • Warzywa ułóż na blasze do pieczenia posmarowanej oliwą. Oprósz solą, pieprzem i ziołami, skrop oliwą.

  • Filety połóż na warzywach. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200ºC.

  • Filety spryskaj sokiem z cytryny, posyp szczypiorkiem, podawaj z warzywami.

Ocena: 5