Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką

Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką
Autor: Shutterstock Zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem łososia lub szynki to dobre danie obiadowe lub kolacyjne.
łatwy
25 min
4

Zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem łososia lub szynki to doskonały pomysł na pyszne i niezbyt drogie danie obiadowe. To także okazja, by zjeść ziemniaki w mniej nudnej odsłonie, innej niż puree, frytki czy ziemniaki z wody.

SKŁADNIKI

  • 6 ugotowanych na półtwardo ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 2 cebule
  • 10 dag wędzonego łososia lub szynki gotowanej
  • 5 dag tartego żółtego sera
  • kubek śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokroić w plasterki. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Jeśli wolisz zapiekankę z rybą - użyj łososia. Może być sałatkowy albo plastry pokrojone w paski. Jeśli szynkę - należy  ją pokroić w paski, położyć na ziemniakach.
  • Obrane cebule pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Wyłożyć na łososia lub szynkę.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać sól, pieprz (sporo) i natkę, zalać tym ziemniaki z cebulą i rybą lub szynką. Posypać żółtym serem.
  • Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180ºC. Podawać posypane natką pietruszki.
Bożena Kowalewska
więcej