Zapiekanka z ziemniaków: z łososiem lub szynką
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem łososia lub szynki to doskonały pomysł na pyszne i niezbyt drogie danie obiadowe. To także okazja, by zjeść ziemniaki w mniej nudnej odsłonie, innej niż puree, frytki czy ziemniaki z wody.
SKŁADNIKI
- 6 ugotowanych na półtwardo ziemniaków
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- 2 cebule
- 10 dag wędzonego łososia lub szynki gotowanej
- 5 dag tartego żółtego sera
- kubek śmietany
- 2 jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki pokroić w plasterki. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego grubo masłem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Jeśli wolisz zapiekankę z rybą - użyj łososia. Może być sałatkowy albo plastry pokrojone w paski. Jeśli szynkę - należy ją pokroić w paski, położyć na ziemniakach.
- Obrane cebule pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Wyłożyć na łososia lub szynkę.
- Śmietanę wymieszać z jajkami, dodać sól, pieprz (sporo) i natkę, zalać tym ziemniaki z cebulą i rybą lub szynką. Posypać żółtym serem.
- Zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 180ºC. Podawać posypane natką pietruszki.